Een goede wijn vind zijn oorsprong in gezonde, duurzaam gekweekte wijngaarden in de eerlijkheid van de bodem !
Gekweekt in nette aangelegde rijen tegen berghellingen of in clusters van valleien, bereiken wijnstokken hun levensdoel tijdens de oogst en bepalen ze het levens-onderhoud en de tradities van de gemeenschappen om hen heen.
Kleinere wijndruivenoogst, meerdere uitdagingen
In de aanloop naar de wijnoogst van 2023, die loopt van januari tot april, geeft de tweede van vier oogstramingen door wijnbouwers en kelderproducenten een kleinere oogst aan dan in 2022. De wijndruivenoogst is mogelijks zelfs de vierde kleinste oogst in 17 jaar.
Het seizoen werd gekenmerkt door overwegend gemiddelde koude-eenheden en minder sneeuwafzettingen op bergtoppen dan in voorgaande seizoenen. Het was echter nog steeds voldoende om aan de koude behoefte van de wijngaarden te voldoen. De wintertemperaturen waren meestal warmer in alle wijnproducerende regio's en de regenval was aanzienlijk minder, behalve in de Noordkaap.
Een warmer voorjaar en een droge bodem zorgden ervoor dat knopvorming eerder optrad. De gelijkmatigheid van de knopvorming was bevredigend, maar voor bepaalde cultivars, zoals Chardonnay, was de knopvorming in sommige gebieden ongelijkmatig. Bloei vond in de meeste wijngaarden eerder plaats dan normaal en er deden zich grote verschillen voor tijdens de reeks cultivars.
Tijdens de tweede week van december veranderde het seizoen met name toen stortbuien een welgekome verlichting brachten in het overwegend hete en droge seizoen. De regen verlichtte de druk op de irrigatieplanning, aangezien de grondwaterstanden onder normaal waren en telers de irrigatieplanning niet goed konden toepassen als gevolg van regelmatige uitval van de stroomvoorziening. Samen met de regen was er echter sporadische hagelschade in Paarl, Worcester en Robertson. Schimmelziektedruk, met name echte en valse meeldauw, werd verergerd door de natte omstandigheden en telers moesten de behandelingsprogramma's dienovereenkomstig aanpassen. Er ontstond daarenboven ook nog schade aan wegen en andere infrastructuur.
De daling van de schatting wordt voornamelijk toegeschreven aan het ontwortelen van wijngaarden, met name in de Noordkaap, de Olifantsrivier en Swartland. Bovendien zal de hoge ziektedruk, met name de resulterende echte meeldauwinfecties in de Noordkaap, Olifants River, Swartland, Paarl, Stellenbosch, Cape South Coast en Kaapstad, een negatieve invloed hebben op de grootte van de oogst.
Hittepieken in december en januari veroorzaakten ook zonnebrand, vooral in Swartland, Worcester en Breedekloof. In alle regio's, vooral in de intensief geïrrigeerde gebieden, zal het gebrek aan elektriciteit dat nodig is om irrigatiepompen te laten werken, een verdere negatieve invloed hebben op de grootte van de gewassen.
De productie van wijndruiven in de Klein Karoo zal naar schatting hoger zijn dan in het seizoen 2022 dankzij jonge wijngaarden die in productie komen en veelbelovende waterstanden.
.
De eerste oogstraming voor 2023
De Zuid-Afrikaanse wijndruivenproducenten verwachten een goede, maar wat kleinere wijndruivenoogst voor 2023 na een gezond, maar droog seizoen. In dit zeer vroege stadium wordt de netto daling van de schatting voornamelijk toegeschreven aan al de teeltregio's die een droger seizoen hebben doorgemaakt, behalve de Noordkaap, die tijdens en na de oogst zijn eigen moeilijke omgevingsomstandigheden heeft gehad. Slechte bloei en zetting in verschillende gebieden, samen met het rooien van wijngaarden, hebben ook bijgedragen aan de daling van deze schatting voor de oogst van 2023.
In de Noordkaap, waar het seizoen werd gekenmerkt door ongewoon natte en regenachtige omstandigheden, bloeiden de wijnstokken op een minimale reservestatus en werden vanaf het begin minder trossen gevormd. Loof bloeide ook slecht en stopte in sommige gevallen zelfs tijdelijk.
In de overige regio's waren de bloeiomstandigheden goed tot uitstekend. Er deden zich weinig ziektes en plagen voor, maar de gemiddelde regenval was in de meeste regio's lager dan in 2021, wat een impact zal hebben op de grootte van de bessen, vooral in de droge gebieden, en dus de totale druivenproductie zal beïnvloeden. In de gebieden met intensieve irrigatie, zoals de Klein Karoo en Robertson, vormde het afschakelprogramma ook enorme uitdagingen vanwege de irrigatieschema's die moesten worden aangepast aan de beschikbaarheid van stroom.
Proost op 364 jaar wijn in Zuid-Afrika
De Zuid-Afrikaanse wijnindustrie viert op 2 februari 2023 maar liefst 364 jaar druivenwijnoogst.
Een fantastische reden om een glas met je favoriete wijnje te heffen en te proosten op deze belangrijke mijlpaal.
De wortels van de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie zijn terug te voeren op de verkenningen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, die een bevoorradingsstation vestigde in Kaapstad. De Nederlandse chirurg, Jan van Riebeeck, kreeg de taak het station te beheren en wijngaarden te planten om wijnen en druiven te produceren. Dit was bedoeld om scheurbuik onder zeelieden af te weren tijdens hun lange reizen langs de specerijenroute naar India en het Oosten.
De eerste oogst vond plaats op 2 februari 1659 (zoals genoteerd in het logboek van Van Riebeeck) zeven jaar na de landing in 1652. Simon van der Stel, die Van Riebeeck opvolgde als gouverneur van Kaap de Goede Hoop, probeerde de kwaliteit van de wijnbouw te verbeteren in de regio.
In 1685 kocht hij een groot landgoed van 750 hectare net buiten Kaapstad, waarmee hij het Constantia-wijnlandgoed oprichtte.
En de rest, zoals ze zeggen, is geschiedenis...
De druivenoogst is op volle gang aan het komen
Februari is aangebroken in de wijnlanden van Stellenbosch, wat het begin van de oogst aangeeft. In de aanloop naar de zomermaanden is het een koel seizoen geweest, die meestal de start van de oogst uitstellen, maar dit jaar lijkt het erop dat enkele van de jongere blokken in de komende vroeger klaar zijn voor actie. De wijngaarden zien er gezond uit en de trossen aan de kleine kant, wat meestal duidt op een grote concentratie van smaak en aroma's. De komst van de Chardonnay-druiven voor de MCC’s heeft de oogst onofficieel op gang gebracht. We zijn erg enthousiast om je mee te nemen op deze reis van druiven naar bubbels.
De voortdurende inspanningen voor duurzame landbouwpraktijken samen met het protocol voor regeneratieve landbouw zijn een voortdurende inspanning. We zien een geweldige evenwichtige groei in de wijngaarden omringd door bloeiend fynbos. Dit symbiotische ecosysteem beïnvloedt de ontwikkeling van de verschillende wijngaarden en bevordert een bloeiende biodiversiteit langs deze wijngaarden. Het einddoel is om in harmonie met de natuur te telen en tegelijkertijd de vruchten te plukken van druiven van topkwaliteit.
Naarmate het seizoen vordert en de druiven langzaam rijpen, zullen de keldermeesters de wijngaarden en druiven nauwlettend in de gaten houden en streven naar optimale rijpheid, evenwichtige tannines en wat frisheid. Dit betekent veel druiven proeven, lange wandelingen maken in de wijngaarden en 's avonds genieten van wat wijn tot de oogst begint en de wijnmakerij een bijenkorf van drukte wordt.
Avontuur tussen de sterren bij Graham Beck
Nu, in het derde jaar, is nachtoogsten de nieuwe norm voor het plukken van alle druiven op het Robertson-landgoed van Graham Beck. Na het nemen van deze beslissing in 2020 en het oogsten van vruchtbare resultaten.
Begin februari kwam Graham Beck’s wijngaard- en kelderteam samen onder de sterrenhemel voor de nachtoogst voor de nieuwe vintage van Graham Beck Cap Classique! 2023 markeert hun 33e oogst en derde jaarlijkse 100% nachtoogst sinds hun eerste vintage in 1991.
Hoewel januari voor sommigen misschien een trage start is, is het precies het tegenovergestelde bij Graham Beck. Sinds begin december houden ze de druiven nauwlettend in de gaten om de optimale plukdatum te voorspellen, die startte volgens keldermeester Pierre de Klerk op 5 januari 2023.
https://youtu.be/687eWK4MKfk
Voordelen van nachtoogsten
Kwaliteitsparameters worden positief beïnvloed door koelere druiven binnen te halen met nachtpersen :
• Verhoogde smaak: Behoud en bescherming van aroma en aromaprecursorcomponenten.
• Behoud van een lage pH - essentieel voor de kwaliteit van Cap Classique.
• Behoud van zuur: Warmte versnelt de neerslag van organische zuren in druiven en sap en vereist de toevoeging van wijnsteenzuur aan sap - vooral perssap.
• Het wijngaardteam geeft de voorkeur aan de lagere temperaturen 's nachts om te plukken.
• Lager oxidatiepotentieel: verminderde hoeveelheden additieven zoals SO2, PVPP, bentoniet, enz. (hetzelfde proces dat een gesneden appel bruin maakt)
• Lagere fenolische extractie die op zijn beurt zal leiden tot verminderde producttoevoegingen aan het sap en de wijn.
Het nieuwe jaar ziet ook een nieuwe mijlpaal in de productie van Cap Classique. Vanaf oogst 2023 moet wijn minimaal 12 maanden op de droesem blijven om de titel 'Cap Classique' te krijgen. Dit is een belangrijk moment voor de industrie, die hard werkt om de kwaliteit te verbeteren. Bij Graham Beck rijpen al hun mousserende wijnen minimaal 15 maanden op de droesem.
De oogst van witte cultivars loopt vlotjes
Door de lagere regenval in de winter en het voorjaar begon het oogstseizoen van de witte cultivars in de ‘bush vines’ wijngaarden van de Westkaap iets eerder dan in 2022. De aangevoerde druiven zijn gezond en de wijnmakers zijn verheugd over de smaakconcentratie in dezevroege druiven.
De Sauvignon Blanc, Chenin Blanc en Chardonnay wijnen zien er veelbelovend uit. De smaken van het gistende mos zijn erg mooi en ze zijn erg enthousiast over hoe de wijnen zullen worden. De opbrengsten zijn echter lager dan vorig jaar en dit is direct toe te schrijven aan de lagere regenval. Ze hebben ongeveer 250 mm minder neerslag gehad dan vorig jaar en in september, een kritieke maand voor de ontwikkeling van druiven, hebben ze geen regen gehad. Ze hebben twee serieuze onweersbuien gehad in november en december, maar helaas kon dit het tekort aan water niet goedmaken. Struikwijnstokken (Bush vines) worden niet van traliewerk en irrigatiesystemen voorzien. Daarom is er voldoende regen nodig tijdens de ontwikkeling van de druiven en deze ontbrak.
De oogstomstandigheden zijn tot nu toe zeer gunstig. Het warme weer dat typerend is voor februari heeft hun geraakt, maar gelukkig koelen de middagen en avonden behoorlijk af. De koele bries die uit de nabijgelegen Atlantische oceaan komt, helpt veel om het gebied af te koelen. Dit is perfect om de smaken van de witte druiven te behouden en de rijping van de rode druiven te vertragen. Een langere rijpingstijd leidt tot druiven van betere kwaliteit.
Momenteel schat men dat de oogst 10-15% lager zou kunnen zijn dan vorig jaar. Daar veel druiven die nog geoogst moeten worden is dit percentage nog wat voorbarig. Het varieert ook veel tussen de verschillende cultivars en gebieden waar ze worden geplant.
Eén van de grootste uitdagingen dit jaar zijn de stroomuitval. Hoewel de meeste wijndomeinen beschikken over generatoren om te helpen waar nodig, zal dit een enorme financiële last zijn voor zowel de kelder als de producenten. Dit is niet duurzaam .
Men is optimistisch en erg dankbaar voor de druiven van goede kwaliteit. De natuur maakt wijnmaken altijd interessant.
Drukte bij alle wijnbedrijven in de Kaapprovincie
De dagen worden in de Westkaap provincie merkbaar korter en de avonden wat koeler, wat de komst van de herfst aangeeft. Het merendeel van de witte druiven alsook de rode pinot en pinotage druiven zijn ondertussen al geoogst en geperst geworden en hun sappen liggen te vergisten.
De focus van de druivenoogst is al een aantal dagen verschoven naar de rode cultivars. De voorbije dagen werden al wat Syrah druiven geoogst en de focus in Stellenbosch wordt nu gelegd op het binnenhalen van de Cabernet Sauvignon druiven. De oogst vordert in een gelijkmatig en gestaag tempo, waardoor ze elk perceel fruit met de grootste zorg kunnen afwerken. Men is heel blij met de bijzondere kwaliteit van het fruit welke tot nu toe bij de wijnmakerijen zijn aangekomen.
Van wat we zien en kunnen proeven in de wijngaarden, laat de rode druivenoogst een prachtig potentieel zien. De ongelijkmatige rijping, die eerder in het seizoen op een aantal plaatsen werd waargenomen, werd geëgaliseerd door het gematigde weer, men verwacht dus geen noemenswaardige obstakels bij het binnenhalen van de rest van de oogst.
Het grootste probleem is de voorziening van voldoende elektriciteit om de machines en koelinstallaties te laten werken. Vele wijnbedrijven maken al een aantal jaren gebruik van zonnepanelen om in hun behoefte aan voldoende energie te kunnen voorzien. Verschillende wijnbedrijven waren al genoodzaakt om extra generatoren in te schakelen om schade te voorkomen door de dagelijkse verstoring van het electriciteitsnetwerk door Eskom, die verantwoordelijk is voor de energie-voorziening .
Kleinere oogst maar topkwaliteit
De oogst zal naar verwachting effectief kleiner zijn dan de oogst van 2022. De druiven zijn volgens de wijnbouwers en wijnmakers van uitstekende kwaliteit en een grote belofte voor het maken van opmerkelijke wijnen.
De Zuid-Afrikaanse wijnindustrie is verspreid over een groot geografisch gebied met verschillen in klimaat en terrein die een significant effect hebben op de omvang van de oogst. De aanloop naar het seizoen werd gekenmerkt door een warme en droge winter die overwegend warmer was dan normaal in alle wijnproducerende regio's, terwijl de regenval aanzienlijk minder was, behalve in de Noordkaap. Het ontluiken vond eerder plaats en de gelijkmatigheid was bevredigend. Sterke groei aangedreven door optimale fotosynthese samen met de drogere bodemgesteldheid die in bepaalde gebieden negatief werd beïnvloed. Vooral de trossen Colombar en Cabernet Sauvignon leken in dat stadium losser. Zware regenval tijdens de eerste week van december bracht grote verlichting in het overwegend hete en droge seizoen. Deze welkome regen verlichtte de druk op de irrigatieplanning, maar verhoogde de druk op schimmelziekten, vooral echte en valse meeldauw.
De daling van de schatting wordt toegeschreven aan verschillende uitdagingen waar Zuid-Afrikaanse wijndruiven-producenten mee te maken hadden, waaronder het afstoten van Eskom, waar door het gebrek aan elektriciteit in intensieve irrigatiegebieden de irrigatiepompen niet konden irrigeren. Samen met de droge winter/lente omstandigheden leidde dit tot kleinere bessenmaten met een lager oogstgewicht.
Latere cultivars zoals Cabernet Sauvignon en Colombar worden momenteel geoogst en terwijl de trossen worden gewogen, wordt het effect van een slechte zetting gezien bij lichtere trossen. Ook het rooien van wijngaarden in met name de Noordkaap, Olifants River en Swartland zorgde ervoor dat het totale areaal van de industrie kromp en regenbuien tijdens de rijpingsperiode, met name de hevige regenval van de eerste en tweede week van maart, zorgden voor verdere uitdagingen.
Nu het grootste deel van de handmatige pluk is voltooid, zullen de komende weken gevuld zijn met het inspannende werk van persen en punch downs, waar de druiven hun essentie onthullen en de magie van gisting begint.
Onregelmatigheden met het weer tijdens de oogst
Onregelmatige weersomstandigheden en ongewone zomerbuien in de Kaapse wijnlanden zorgden ervoor dat de wijndruivenoogst van 2023 in de regio als één van de meest memorabele van de afgelopen jaren wordt genoemd. Voor verschillende wijnboerderijen in Stellenbosch zal dit jaar herinnerd worden als een vintage waarin menselijke vooruitziende blik en de ervaring en het begrip van hun respectievelijke teams in hun wijngaarden een cruciale rol speelden bij het voorkomen van schade aan oogstrijpe druiven of de verdunning van geperst sap.
De Sauvignon Blanc-druiven van de wijngaarden in Stellenbosch, Darling en Durbanville werden drie weken eerder dan gemiddeld geoogst. De oogst van Darling was kleiner vanwege wat hagelschade in december, maar de opbrengsten en de kwaliteit van het fruit waren over het algemeen gezond en gingen gepaard met buitengewone smaakprofielen en aroma's. De milde omstandigheden in de wijngaarden zorgden voor stevige, meeslepende zuren en er kan weer een zeer goed Sauvignon Blanc-jaar worden verwacht. De warme winter van 2022 deed de Chardonnay-oogst echter pijn. Er waren simpelweg niet genoeg koude eenheden om de wijnstokken een geschikte rusttoestand te laten ondergaan tijdens de winter van vorig jaar, dus de Chardonnay-volumes zijn met 30% tot 40% gedaald, wat dit jaar in het grootste deel van Stellenbosch het geval lijkt te zijn.
Dit jaar was echt een wijnoogst, met twee zware regenbuien in maart met een tussenpoos van twee weken en met de zware trossen Shiraz en Cabernet Sauvignon die hun plukdatum naderden, moesten de wijnbouw- en wijnbouwteams cruciale beslissingen nemen om ervoor te zorgen dat de blokken, zonder aangetast door de regen, maar op een niveau van voldoende rijpheid, binnen te krijgen voor de zondvloed die in de week van 20 maart naar beneden kwam en met het gewenste suikergehalte.
Het natte jaar toonde de voordelen van het hebben van jonge virusvrije Cabernet Sauvignon-wijngaarden. Virusvrij betekent dat de wijnstokken niet onderuitgezakt zijn terwijl ze worstelen om het fruit te laten rijpen. Daarom slaagden ze erin om de helft van hun Cabernet Sauvignon-fruit in de kelder te krijgen vóór de eerste grote regenbuien die in het weekend van 4 maart begonnen. De rest van de druiven werd geplukt voor de volgende reeks buien die twee weken later volgden. Cabernet Sauvignon kwam binnen met ideale rijpheidsniveaus, zonder enig teken van wateropname. En om op te starten, is de kwaliteit van Cabernet Sauvignon ongelooflijk met diepe, levendige kleuren en briljante complexiteit in de jonge wijnen. Shiraz is erg vergevingsgezind in jaargangen als deze, en je zult waarschijnlijk meer verrukkelijke kruiden- en pepertonen op de Shiraz zien vanwege de eerdere rijping en pluk die nodig was door het slechte weer.
De oogst van dit jaar hield de wijnmakers echt scherp, niet alleen met de gebruikelijke handenarbeid in deze tijd van het jaar, maar ook met de hersenspelletjes die het weer speelde. De relatie met en het begrip van de wijnstokken stelde hen in staat om de juiste beslissingen te nemen tijdens een uitdagende wijndruivenoogst, waar de menselijke hand bijna een even grote rol speelde als de dwingende aanwezigheid van de natuur.