Gevogelte is erg breed en de variaties lijken haast eindeloos. Het harmonisch samengaan tussen wijn en gerecht zorgt ervoor dat beide componenten elkaar tot een hoger niveau brengen.
Elke soort van gevogelte heeft trouwens een andere smaak, waarvoor een andere wijn aanbevolen wordt.
In het algemeen zijn romige, witte wijnen zeer geschikt voor lichtere gevogeltegerechten zoals bijvoorbeeld kip.
De steviger gevogeltegerechten, zoals gevulde kalkoen, kunnen vaak beter worden begeleid door een zacht, sappige medium volle rode wijn.. Voor deze gerechten geldt eveneens ook dat een stevige, houtgerijpte Chardonnay ook een fantastische partner is.
Kip kan op vele manieren bereid en door wijn begeleid worden, en omdat het vlees zelf niet zo uitgesproken van smaak is, kan de wijn aangepast worden aan de respectievelijke saus of de gebruikte groente(n).
Bij braadkip komt een fruitige chardonnay goed tot zijn recht alsook een fruitig zachte rode wijn
witte wijn :
- Douglas Green Chardonnay
- Ridgeback The Lion hound White
- The Stellenbosch Reserve Moederkerk Chardonnay
- Douglas Green Chardonnay – Viognier
- The Fishwives Club Chardonnay
rode wijn :
- Kaapse Leeuw Cabernet - Merlot
- Vondeling Petit Rouge Merlot
- Oudeskip Mourvèdre
- Schoone Gevel Merlot
- The Fishwives Club Merlot
Bij de "vol-au-vent" hoort een wat romige chardonnay
- Bellingham Homestead Chardonnay
- Schoone Gevel Chardonnay
- Vondeling Chavant chardonnay
Bij "coq au vin" ligt natuurlijk een rode wijn voor de hand
- De Toren Délicat
- Ridgeback Merlot
- Vondeling Petit Rouge Merlot
- The Fishwives Club Merlot
Bij “kip in tomatensaus” hoort een barbera, sangiovese of pinot noir
- Altydgedacht Barbera
- Ferro 13 Hacker
- Ferro 13 Gentleman
Bij “kip curry” horen zoals bij pikante gerechten wijnen met wat tannine
witte wijn :
- Altydgedacht Gewürztraminer
- Gorgeous Pinot Noir – Chardonnay
- Ridgeback Viognier
rode wijn :
- Almenkerk Lace Vineyard Blend
- Bellingham Homestead Pinotage
- The Fatman Pinotage
Voor kwartel kiest u best een zachte wijn die de smaak van het vlees niet overheerst.
- Almenkerk Lace Sauvignon Blanc
- Altydgedacht Sauvignon Blanc
- Creation Sauvignon Blanc
- The Mooring Sauvignon Blanc
- Warwick First Lady Sauvignon Blanc
Parelhoen is een mager en zacht gevogelte met een lichte wildsmaak en zit qua textuur en smaak tussen kip en fazant
witte wijn :
- Douglas Green Waterside Chardonnay (unoaked)
- Warwick First Lady Chardonnay (unoaked)
- Louisvale unoaked Chardonnay
- Douglas Green Chardonnay - Viognier
- Ridgeback Viognier
- Bellingham Hand Picked Viognier
rode wijn :
- Goats do Roam red
- Ribshack Red
Kalkoen heeft een vrij neutrale smaak en is veel magerder dan kip. Het iets donkerder vlees van de bout is wel wat vettiger, maar sappiger dan het witte vlees.
witte wijn : kies voor een toegankelijke chardonnay-wijn die rijk is aan fruitigheid en niet op eiken vaten heeft gerijpt.
- Creation Sauvignon Blanc
- Douglas Green Waterside Chardonnay (unoaked)
- Louisvale Unwooded Chardonnay
- The Fishwives Club Chardonnay
- Warwick First Lady Chardonnay (unoaked)
- Warwick First Lady Sauvignon Blanc
rode wijn : opteer voor een fruitige rode wijn, met een sappige smaak en weinig tannines
- Douglas Green Ribshack Red
- Douglas Green Cinsaut/Pinotage
- Bellingham Big Oak Red
Duif vraagt om een vrij krachtige, maar toch elegante rode wijn
- Montgras Reserva Carmenère
- Antu Carmenère
- Oudeskip Mourvèdre
- Ridgeback Vansha Red
- Antu Cabernet - Carmenère
- Vondeling Monsonia
De struisvogel is de grootste en zwaarste nog levende en snelste loopvogel ter wereld. Struisvogelvlees is rood van kleur en heeft een laag cholesterol- en vetgehalte, een behoorlijk proteïnegehalte en bevat weinig calorieën. Een mals stukje struisvogel vraagt naar een mooie rode wijn
- Allée Bleue Pinotage
- Altydgedacht Pinotage
- Bellingham Homestead Pinotage
- Dougas Green Ribshack Red
- Bellingham Big Oak Red
- Bellingham Bush vine Pinotage
- Guardian Peak Summit
- Ridgeback Shiraz