Viu Manent
Sinds het midden van de 19e eeuw houdt de familie Viu zich bezig met wijnhandel. In 1935 kwam het tot de oprichting van hun handelshuis ‘Bodegas Viu’ in Santiago, waar ze wijn op flessen trokken en verkochten op de lokale markt onder de ‘Vinos Viu’-merknaam.
In 1966 kochten ze de Hacienda San Carlos de Cunaco met hun eerste eigen 150ha wijngaarden in de Colchagua vallei aan. Hun druiven kwamen oorspronkelijk van deze wijngaarden. Ze streefden ernaar dat alle wijnen van hun eigen 'estate grown' fruit gemaakt zouden worden.
Vandaag de dag exploiteert Viu Manent drie wijndomeinen in Colchagua met in totaal meer dan 250 hectare in productie. Het is hun niet in de eerste plaats om volume te doen. Viu Manent is sterk begaan met de ecologische aspecten van de wijnbouw en met de invloed van terroircondities op de wijn.
Hun nieuwe aanplant is grotendeels gerealiseerd op hellingen, wat allesbehalve voor de hand liggend is.
De meeste producenten geven de voorkeur aan de veel makkelijker te bewerken wijngaarden in de vlakte, waar de bodem vruchtbaarder is en irrigatie het makkelijkst is toe te passen. Viu Manent verwacht echter een betere kwaliteit van het fruit met een surplus aan extract van arme bodems bij een minimale irrigatie.
Een oude wijsheid is immers dat de druivenstok het niet te makkelijk te mag hebben.
Viu Manent vinifieert zijn wijnen op maat. Het presenteert twee duidelijk onderscheiden productlijnen, de variëtalwijnen met kortstondige houtrijping en de Reserve wijnen van speciale selecties met langdurige lagering op Frans of Amerikaans eiken.