Home Wijngebieden   Info Nieuws Onze producten   Degustaties   Prijslijst Contacteer ons   Wijn bestellen  

Bonsella CommV Oudebaan, 34  9280 Lebbeke - BTW: BE  0839.838.272 - e-mail: info.bonsella@gmail.com       Algemene voorwaarden

Privacyverklaring


BONSELLA

Wijnoogstnieuws uit Zuid Afrika


Oogst 2020 naar onze producten     home pagina 

Oogstactiviteiten zijn al goed bezig !


De wijngaarden in het grootste deel van de Stellenbosch-regio kenden een koude winter en een werkelijk heerlijk koel, mild groeiseizoen sinds de wijnstokken in september begonnen te bloeien. Er waren geen plotselinge temperatuurstijgingen in oktober en november, kritieke maanden voor de ontwikkeling van bessen, met het prachtige gematigde weer dat aan de gang was. Regenbuien in oktober hebben bijgedragen aan een betere bloei en bessengroei. De plensregen met Kerstmis was een extra bonus, net genoeg om de rijpende trossen verfrissing te bieden en de grond te koelen en te bevochtigen.



De week van 13 januari zag hete temperaturen in de wijnlanden, waarbij het kwik 30° tot 35° C bereikte, maar dit duurde nauwelijks een week voordat de felle zuidoostelijke winden door de wijnlanden schoten voor afkoeling zorgden en regen brachten, variërend van 5 mm tot meer dan 100 mm in bepaalde regio's. De felle zuid-ooster werd vervangen door een koele, zachte bries ... zodat het oogsten tegen het einde van januari kon aanvatten bij gematigde temperaturen van 24 ° C met lichte winden door de wijnstokken.


Vanwege de milde temperaturen tijdens het groeiseizoen liggen de plukdata op dit moment op hetzelfde niveau als 2019. Wanneer Chardonnay-druiven perfect rijp zijn, wordt de schil bijna transparant en zie je de perfect gevormde pitten door de schil. Pinot Noir en Chardonnay voor de Cap Classique-wijnen worden momenteel geoogst. De komende dagen begint het plukken van Chenin Blanc, Sauvignon Blanc en Chardonnay voor stille wijnen.
De druiven zien er erg gezond uit, gelijkmatig rijp met goed gevormde trossen, maar het gaat niet alleen om het uiterlijk - fruitanalyse en het jonge sap vertoont lage pH-waarden en stevige zuren. De natuur heeft de wijnmakers fantastisch fruit gegeven om mee te werken, nu is het aan de kelderteams om de druiven recht te doen door fijne wijn te maken.


Opbrengsten, een zeer belangrijke factor voor elke wijnmakerij, zien er beter uit dan de wijnoogst van vorig jaar toen de wijnstokken nog steeds moeite hadden om volledige, complete trossen te genereren als gevolg van de langdurige droogte van de voorgaande vijf jaar. De wijngaarden zijn in uitstekende gezondheid, een aspect dat onmiskenbaar heeft bijgedragen aan de kwaliteit van de druiven.

Als het huidige weerpatroon aanhoudt, zou dit moeten resulteren in gelijkmatige rijping van druiven en het bereiken van fenolische rijpheid - ook wel fysiologische rijpheid genoemd - verwijst naar de veranderingen in de tannines die voorkomen in druivenschillen, zaden en stengels en voor uitstekende kwaliteit zorgen,

Ze telen met een zachtere aanpak en elimineren de behoefte aan pesticiden en chemische meststoffen en voeren oorlog tegen alles wat lijkt op het bladrolvirus. Het is wanneer de druiven gelijkmatig rijpen en men de resultaten van de analyses hoort, dat je er opnieuw aan wordt herinnerd dat in gezonde, duurzaam gekweekte wijngaarden goede wijn begint.


.











 










Gezonde lentewijngaarden !


Tijdens de koude, lange winter hadden de wijnstokken de kans om een ​​lange periode van kiemrust in te gaan. Het meeste snoeien is ondertussen in de verschillende wijngaarden afgerond geworden.


Sommige wijngaarden ontvingen niet zoveel regen als verwacht werd, alhoewel de afgelopen wintermaanden werden gezien als een winter die de beruchte vier jaar droogte van de Kaap doorbroken heeft . De grond is vochtig, de dammen zijn goed gevuld en de omstandigheden zien er beter uit dan twee jaar geleden. Het was voor de verandering een echte winter.
De knopbreuk was zelfs op schema in de vroege variëteiten, zoals Chardonnay en Chenin Blanc. De wijnstokken hebben een goede gezondheid en de wijnboeren zullen de komende weken gretig naar de knopbreuk en groei kijken.
Het concept van een zachte aanpak in de wijngaard is ideaal. Natuurlijke meststoffen en minimaal gebruik van herbiciden zijn duurzamer en beter voor de bodem.

Lieveheersbeestjes houden de ongewenste beestjes weg en dan is er bladrol. Wanneer je een met wit gemarkeerde wijnstok ziet, kan je er zeker van zijn dat deze is geïdentificeerd als besmet met bladrol. Deze zal worden verwijderd en een schone, virusvrije plant van ongeveer een jaar oud zal in zijn plaats worden aangeplant. De uitroeiing van de bladrol zal een groot effect hebben op de wijnkwaliteit en de wendbaarheid van de wijnstok.
Maar voor nu zijn alle ogen gericht op de huidige omstandigheden en de voorbereiding op de oogst 2020.










 










Oogst 2020 goed ingesteld, maar onder het gemiddelde !


Volgens SAWIS (South African Wine Industry Information & Systems) realiseerden de producenten een opbrengst van 1.244 miljoen ton in 2019, en de gemiddelde wijndruivenoogst over de afgelopen vijf jaar was 1.360 miljoen ton.

Op basis van de eerste schatting van de wijnindustrie zal de oogst in Zuid Afrika voor 2020 gelijk zijn aan of groter zijn dan in 2019, maar nog steeds kleiner dan de gemiddelde druivenoogst over de afgelopen vijf jaar.

Men evalueerde de grootte van de te verwachten oogst op basis van de tot nu toe geldende seizoen omstandigheden. De druiven zullen zich nog steeds ontwikkelen en rijpen in de komende 60 tot 100 dagen voordat ze worden geoogst. De omgevingscondities en managementinbreng hebben in dit tijdsvenster een aanzienlijk effect op de uiteindelijke oogstkwaliteit en -grootte.

 
De meeste wijnbouwgebieden hebben tot nu toe een goed seizoen meegemaakt, met uitzondering van wijdverspreide vorstschade in de Noordkaap, wat kan bijdragen tot aanzienlijke verliezen aan gewassen alsook de aanhoudende droogte in de Klein Karoo regio.

 
Dankzij goede regenval tijdens de winter bedroeg het damniveau van de West-Kaap halverwege september
(begin van het groeiseizoen)  82%. Ter vergelijking : respectievelijk 70% in 2018 en 37% in 2017.  Bepaalde andere gebieden beschikten echter niet over dezelfde gunstige watervoorraden. De regio Klein Karoo is nog steeds in de greep van een aanhoudende droogte en heeft al vele kritische maatregelen bereikt. Producenten in regio Robertson die water ontvangen van de Brandvlei-dam hebben voldoende water, maar degenen die afhankelijk zijn van de afvoer van de bergen staan ​​onder zware druk.


De Noordkaap heeft in de loop van het seizoen bijna geen regenval gehad, maar dammen hadden voldoende water en ze hopen dat de recente goede regenval de komende weken aanhoudt.

Gunstige weersomstandigheden in het voorjaar hebben eerder bijgedragen dan normaal bij het openbreken van de knoppen en de hoeveelheid bloemtrossen die waargenomen werden in de maand oktober. De lente was warmer dan normaal, maar de omstandigheden varieerden en het kustgebied was bijzonder winderig. Hoewel de kustregio goede regenval ontving, moesten producenten schimmelziekten, onkruid en luifels van wijngaarden nauwkeurig beheren. In de maand november leidden overwegend warme en winderige omstandigheden tot een snellere groei van wijnstokken, waardoor producenten hun luifels optimaal dienden te beheren.











 










Wijnlijst Zuid Afrika Wijnlijst andere landen Andere producten Exclusieve cuvees Kadotip  Wijn bestellen Home

Wijnkelders zijn klaar om druivenoogst te verwerken !


De voorbereiding van de wijngaarden voor het jaar voorafgaand aan de oogst is van cruciaal belang. De betere winterregenval van 2019 vulde het grootste deel van het grondwater aan en de watertoestand ziet er goed uit voor de oogst van 2020.

De oogst van 2020 ziet er in bepaalde regios veelbelovend uit met een koele december en januari en een aantal  stortbuien van regen.


De meeste cultivars bloeiden in goede bodemvochtcondities, wat een positief resultaat is. Momenteel leiden de goede, gematigde temperaturen tot een optimale rijping van de druiventrossen. De voorbije weken werden de chardonnay en pinot noir druiven aangevoerd bij de wijnkelders die Méthode Cap Classique wijnen produceren.


Met de opstart van het machinaal oogsten van de eerste Chenin Blanc druiven begon de bedrijvigheid in bepaalde wijngaarden op snelheid te komen. De meeste kelders verwerken de volgende weken  Chenin Blanc- en Sauvignon Blanc-druiven. De eerste wijnen met vintage 2020 die voor consumptie beschikbaar worden gesteld worden trouwens van de Chenin druiven gemaakt.

Ondertussen volgt men de kwaliteit van de pinotage druiven dagdagelijks op om in de komende weken de eerste pinotage rosé wijnen van 2020 te kunnen produceren.


De kleurverandering van groen naar rood van de druiven begint al  goed zichtbaar te worden tussen de wijnranken.

.











 










Lang voordat wijn aan tafel worden beoordeeld of in mooi glaswerk worden geschonken, heeft wijn zijn oorsprong in de eerlijkheid van de bodem.

Gekweekt in nette rijen tegen berghellingen of in clusters van valleien, bereiken wijnstokken hun levensdoel tijdens de oogst en bepalen het levensonderhoud en de tradities van de gemeenschappen om hen heen.

Een goede wijn begint trouwens in gezonde, duurzaam gekweekte wijngaarden !




Oogst is op schema in de Westkaap


Na 5 weken van zeer vroege ochtenden en zeer late nachten nadert met de pluk van de shiraz en cabernet sauvignon druiven het einde van de verbazingwekkende oogst 2020.

De laatste 4 jaar waar de Westkaap met ernstige droogte kampte, stonden alle oogstrapporten vol met verhalen over een kleinere oogst, jaar op jaar. Dit jaar produceerden de wijngaarden 40 tot op een paar plaatsen zelfs wel 60% meer druiven dan de vintages van de afgelopen 4 jaar.


De kwaliteit van de geoogste druiven is ook uitstekend terwijl de kelders gevuld zijn met geuren en smaken van o.a. sappig tropisch fruit van Chenin Blanc, Chardonnay en Sauvignon Blanc. Sommige jonge Chenin Blanc wijnen zullen binnen een paar weken al beschikbaar zijn voor consumptie.  De rode fruitexplosie van rosé is nog steeds gistend maar zal binnen een paar weken klaar zijn om te kunnen filteren en bottelen en hun weg naar de consument zullen vinden.

De handmatige oogst van Shiraz druiven bij Ernie Els Winery in Stellenbosch is ondertussen op gang getrokken. Het geschilte moment voor de planning van de pluk van de Cabernet Sauvignon druiven wordt zeer goed opgevolgd zodat deze ook in de komende weken hun weg naar de verschillende wijnkelders zullen vinden.


Na de drukke weken van de oogst en het persen van de druiven zal men stilaan terugkeren naar de dagelijkse taken van blenden en bottelen. Hopelijk komt er in de komende paar maanden opnieuw wat vroege regen, zodat de dammen gevuld worden en de wijngaarden een goede irrigatie na de oogst hebben voordat ze in de winterslaap gaan.




Oogst 2020 was schitterend, mooi maar kort


Het oogstseizoen was een volle veertien dagen korter dan gemiddeld, wat een uitdaging was voor een zorgvuldig samenspel tussen de verschillende wijngaard- en kelderteams om een ​​soepele inname en vinificatie van fruit te behouden.


Er was een start-stopritme in januari met een paar vroege aanvoer van druiven, in de meeste gebieden gevolgd door een wachttijd van ongeveer twee weken op optimale rijpheid van de bessen. Begin februari hield het gestaag toenemende tempo van het fruit dat de kelders binnenkwam de kelderteams scherp. Met zo'n vernauwing van het plukvenster moesten de wijnteams absoluut met elkaar synchroon lopen.

Regens kwamen op het juiste moment en de winden, hoewel ze soms behoorlijk woest waren, hielden ziekte op afstand en koelden de wijngaardtemperaturen af. De trossen waren misschien iets groter, maar de grootte van de bessen was zeer gunstig met een goede verhouding tussen schil en fruit.


Gelukkig kon men na het ingaan van  de lockdown in Zuid Afrika de oogst toch voltooien en werd al het fruit veilig en tijdig in de kelders aangeleverd. De noodzakelijke veiligheids- en gezondheidsprotocollen worden tot op de letter opgevolgd om de risico's rondom te minimaliseren en natuurlijk om het continu welzijn van elk teamlid te verzekeren. Nu is men bezig met de laatste fermentaties, evenals met het rekken en terugbrengen van voornamelijk rode wijnen naar vaten.


De druk op de 2020 vintage wordt beloond met gezond, uitgebalanceerd fruit, met geconcentreerde smaken en levendige zuren, en tussen de rode, diepe, dichte kleuren. De uitzonderlijke Cabernet Sauvignon is dit jaar rijk aan zwart fruit, met niet eens een vleugje groen, mooie body en fijne, poederachtige tannines.

De Sauvignon Blanc laat zich op zijn tropische beste zien, terwijl de Chenin Blanc gewoon opmerkelijk is. We kunnen uitkijken naar heerlijke 2020-wijnen


Geweldig 2020 oogstseizoen met opmerkelijke wijnen


Rekening houdende met de diversiteit in de tien wijndruivenregio's, hadden ze volgens Vinpro - de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie -  over het algemeen een zeer goed seizoen, waarvan men verwacht dat ze  kwaliteitswijnen zal opleveren.


De 2020 wijndruivenoogst in Zuid Afrka werd op 24 april volgens SAWIS (South African Wine Industry Information & Systems) geschat op 1 349 883 ton. wat 8,2% groter is dan de oogst van vorig jaar.
De weersomstandigheden waren over het algemeen gunstig en de trosaantallen zagen er vroeg in het seizoen veelbelovend uit, maar winderige omstandigheden tijdens de set en gevoelige groeifasen voor bessen resulteerden in kleinere bessen en een lichtere oogst in sommige gebieden. Het seizoen werd ook gekenmerkt door een grote variatie tussen en zelfs binnen dezelfde wijngaardblokken in gebieden met droge omstandigheden.

De regio's Stellenbosch, Swartland, Cape South Coast, Paarl en Breedekloof hebben allemaal meer wijndruiven geoogst dan in 2019, waarbij het Olifants River-gebied bijna terugkeerde naar zijn normale productieniveaus nadat het een van de regio's was die het hardst werden getroffen door de droogtes van vorige jaren. De regio Klein Karoo kampt nog steeds met de aanhoudende droogte, die ook werd ervaren in bepaalde delen van de Robertson-regio, terwijl vorstschade leidde tot grote oogstverliezen in de Noord-Kaap.


De invloed van COVID-19

Hoewel het oogstseizoen ongeveer twee weken eerder dan normaal begon, veroorzaakte de onverwachte aankondiging van de lockdown vanaf 26 maart opschudding bij veel producenten om de laatste druiven van het seizoen nog  te kunnen oogsten en de wijnbereidingsprocessen in kelders te voltooien. Er moest toen nog ongeveer 40.000 ton worden geoogst.

Wijngerelateerde activiteiten waren aanvankelijk verboden, maar de regering deed op het laatste moment een concessie waardoor de oogst- en opslagactiviteiten essentieel waren om verspilling van primaire landbouwproducten tijdens de lockdown te voorkomen. Met onzekerheden tijdens de aankondiging van de lockdown, besloten sommige producenten de druiven zonder vooroordeel te oogsten om ze in hun kelders te krijgen, terwijl anderen wachtten op optimale rijpheid om een ​​uitzonderlijke kwaliteit te garanderen.


Uitzonderlijke wijnkwaliteit

Chenin Blanc en Chardonnay zullen uitzonderlijke wijnen opleveren uit de druivenoogst in 2020. De vroege cultivars vertoonden een zeer goede zuurgraad en de kleur- en tannine-analyses in de rode wijnen beloven volle wijnen met geconcentreerde smaakprofielen.

De wijnoogst - inclusief sap en concentraat voor niet-alcoholische doeleinden, wijn voor brandewijn en wijndistillatie - zal naar verwachting 1 046,2 miljoen liter bedragen bij een gemiddelde terugwinning van 775 liter per ton druiven.

Na beperkingen op zowel de lokale verkoop als de wijnexport tijdens de COVID-19 lockdown in Zuid-Afrika, was de industrie opgelucht dat de regering de uitvoer van alcoholische producten vanaf 1 mei 2020 had toegestaan, inclusief vervoer naar havens en luchthavens, evenals aanverwante activiteiten om wijn te bereiden voor export zoals bottelen en labelen.

Zuid-Afrika is de negende grootste wijnproducent ter wereld en produceert ongeveer 3,3% van de wereldwijn. De wijnindustrie heeft meer dan R36 miljard aan het bruto binnenlands product (BBP) van het land en biedt werk aan bijna 300.000 mensen.


Groeiseizoen2019/20
De meeste regio's kenden een betere periode na de oogst dan voorgaande jaren. . De bladeren vielen rond dezelfde tijd of later dan normaal, wijnstokken waren gezonder en producenten hadden toegang tot irrigatiewater na de oogst.

In de winter werden voldoende koude eenheden verzameld om de kiemrust te doorbreken, terwijl de regenval van regio tot regio varieerde, maar meestal onder het gemiddelde lag.

Met de lente kwamen vooral gunstige omstandigheden, wat bijdroeg aan een wat eerdere knopbreuk. Het vroege groeiseizoen stond vooral bekend om de goede, homogene scheutgroei.
Tijdens de zomer waren de temperaturen tijdens de rijpingsperiode matig, zonder karakteristieke hittepieken. Neerslag tijdens de rijpingsperiode verlichtte de druk op de watervoorraden in sommige regio's, terwijl het resulteerde in een toename van ziekten (valse meeldauw, zure rot en botrytis) en vereiste een goede onkruidbestrijding in andere gebieden


Overzicht van wijnregio's


Breedekloof
Iets groter gewas dan in 2019, hoewel de wind tijdens de bessengroei een negatief effect had op de bloei en rijping in sommige gebieden.


Cape South Coast

Betere opbrengsten dan het voorgaande seizoen dankzij gunstige klimatologische omstandigheden, de implementatie van Guyot-snoeisystemen, het gebruik van chemicaliën om de kiemrust te doorbreken en wijzigingen in bemestingsprogramma's.


Klein Karoo

Opnieuw een klein gewas door de aanhoudende droogte en een krimpend gebied onder de wijnstokken.

Noord-Kaap
Lager dan verwachte productie, als gevolg van strenge vorst eind oktober in de lager gelegen gebieden ten oosten van Upington.


Olifants River

Een geweldig jaar aangezien de wijnstokken zich goed herstellen na de droogte en de regio een betere watervoorziening had dan in het voorgaande seizoen.


Paarl
Een beter gewas dan in 2019 door gunstige naoogstomstandigheden, voldoende water voor irrigatie

en gematigde temperaturen tijdens de rijping.


Robertson
Kleinere opbrengsten door watertekorten in bepaalde delen van de regio, maar ook kleinere bessen veroorzaakt door wind tijdens het zetten, een afname van nieuwe aanplant en het optreden van botrytis en zuurrot na regen in januari.


Stellenbosch
Een grotere wijndruivenoogst dan in 2019, dankzij goede reserves die werden verzameld in de periode na de oogst, regen tijdens kritieke groeifasen voor bessen en een gematigd klimaat gedurende het groeiseizoen.


Swartland
Hogere opbrengsten dan in 2019, gekenmerkt door goede boscijfers dankzij goede naoogst- en winterse omstandigheden. Bodemprofielen werden ook goed aangevuld door late winterregens.

Worcester
Variërende opbrengsten in de hele regio, met producenten die een iets grotere oogst noteren dan in 2019.


VINPRO Copyright © 2020